Passagerarrederierna välkomnar Cecilia Magnusson (M)

Tisdagen den 11 september besökte riksdagsledamot Cecilia Magnusson (M) Stena Line i Göteborg för ett möte med representanter från Passagerarrederierna (PRF). Mötet kretsade kring PRF:s bidrag till svensk besöksnäring och arbetsmarknad.

 

Cecilia Magnusson möttes med representanter från Stena Line, ett av PRF:s medlemsföretag. Stena Lines Chief Transformation Officer, Jari Virtanen, tillika föreningens ordförande, redogjorde för PRF:s verksamhet och hur medlemsrederierna bidrar till Sveriges ekonomi och arbetsmarknad, samt hur man arbetar för att minska färjornas klimatpåverkan.

 

Passagerarrederierna består av 14 svenska och internationella färjerederier som trafikerar svenska hamnar. Medlemmarna transporterar årligen över 6,6 miljoner människor till och från Sverige. Det är 33 procent av den totala mängden besökare som kommer till Sverige varje år vilket kan jämföras med de 23 procent som kommer via flyg. Tillsammans konsumerar utländska besökare för 106 miljarder kronor per år när de är i Sverige, vilket även inbringar 14,4 miljarder kronor i moms till staten.

 

”Passagerarfärjetrafiken är de facto Sveriges största turismmotor. Vi är stolta över vårt bidrag till besöksnäringen och arbetsmarknaden i Sverige, och det är viktigt våra frågor sätts på dagordningen. Möten som idag, där vi får presentera våra fakta för en intresserad politiker, är ett steg på vägen”, säger Jari Virtanen.

 

Under mötet diskuterades också hur PRF:s medlemmar aktivt arbetar för att utveckla sjötransportsystem som är i framkant både sett till miljö och transportlogistik. Passagerarrederiernas medlemmar har under lång tid arbetat med miljöfrågan och för att minska sina utsläpp genom att använda miljövänligt bränsle som metanol, LNG och batterier.